Въпроси и отговори

Въпрос: Позволено ли е да се празнува Нова година и Коледа?

   Въпрос:

   Позволено ли е да се празнува Нова година и Коледа?

   Отговор:

   Нова година и Коледа са две различни неща, но тъй като честването на Нова Година се приема като продължение на коледните празници, не е позволено в новогодишната нощ да се празнува като тях, да се украсяват елхи и къщи. Защото да се празнуват техните празници по същия начин както правят те е равносилно на оприличаване на тях.

   Ислямските учени казали: “Онзи, който чества Коледа, Великден и други останали празници на неверниците подобно на тях, напуска исляма (губи своята вяра).”

   Заради новогодишните празници милиони елхи из целия свят биват изсичани и унищожавани заради коледното суеверие. Това се върши и в мюсюлманските страни наред с християнските. Човек, за да не прилича на християните, не бива да яде пуешко месо в новогодишната нощ! Това е мекрух. Може да се яде няколко дни след това. Да се играе хазарт, да се правят томболи и подобните на тях игри са харам винаги. Не е позволено да се купуват различни неща за ядене и пиене с цел да се прилича на немюсюлманите. Трябва да се купуват неща, които се купуват и през останалите дни. Не бива да се отдава специално значение на тази нощ.

Човек освен, че не бива да върши неща, които са характерни за християнската религия (това е вид оприличаване), той не бива да върши и религиозните поклонения на юдеите и на последователите на другите изопачени (суеверни) религии. Пример за такъв религиозен празник е Навруз, който се чества на 21 март (от страна на огнепоклонниците). Религията ни забранява да вършим религиозните изисквания и грозните дела на неверниците. Позволено е да се вършат техните навици, които религията ни определя като мубах. По този начин човек няма да се е оприличил на тях.

   Честването на Коледа е абсолютно забранено от исляма. В тази нощ човек трябва да прави каквото прави и през всички останали нощи на годината. Не е позволено да се четат мевлиди и да се устройват угощения, събрания, като че ли се чества специална нощ.